Niyona

Niyona is een ontwerpstudio gespecialiseerd in lederwaren en handtassen. Niyona produceert exclusieve en tijdloze handtassen in kwaliteitsleder voor zowel vrouwen als mannen. Niyona verzekert de kwaliteit, know-how en het vakmanschap in elke productiestap, beginnende bij ontwerp, patronen, prototype tot de uiteindelijke productie. Dit laat toe om producten op maat aan te bieden op vraag van de cliënt.

De studio van Niyona is gelegen in Brussel en is mede opgericht door Nina Bodenhorst. Nina studeerde industrieel ontwerp in Brussel en deed een stage gedurende 6 maanden bij Delvaux waar ze leerde fijne lederwaren te ontwerpen. Nadien startte ze bij een ander Belgisch bedrijf, Nathan-Baume, als ontwerper-stylist waar ze gedurende 7 seizoenen collecties heeft ontworpen. Ondertussen leerde ze het vakmanschap van handgemaakte lederen handtassen. Dit laat haar toe om de kwaliteit te verzekeren en nauw samen te werken met de vakmensen bij Niyona.

Belgisch design, leder & accessoires

Wat begon als een stil rijpende droom, is in 2013 uitgegroeid tot werkelijkheid: de opening van een winkel waarin ‘lokaal’ en ‘duurzaam’ centraal staat.

Uit de zoektocht naar de combinatie van kwaliteit en creativiteit van eigen bodem, ontstond een hechte band met een heel aantal Belgische creatievelingen die gepassioneerd ontwerpen. Door enkel met Belgische ontwerpers te werken, wordt ‘lokaal’ heel concreet ingevuld. Bovendien zijn de ontwerpen ofwel in België gemaakt, ofwel in Europa. Dit heeft positieve gevolgen voor transport (voetprint minimaal), service (herstellingen en aanpassingen op maat) en geeft een rechtstreeks contact met de ontwerpers.

Leder is voor mij steeds één van de mooiste producten in de circulaire economie geweest. Het is een restproduct en het is natuurlijk. Reeds als klein meisje was ik gefascineerd door het recycleren van tassen en schoenen. De Belgische ontwerpen in mijn winkel staan voor duurzaam, tijdloos, eerlijk en kwaliteit. Ze zijn wars van seizoenen en trends en ze overleven de waan van de dag. Ze worden in kleine aantallen geproduceerd, uit Europese leders en met respect voor de werkomstandigheden van de makers. Het zijn ontwerpen om ‘a lifetime’ mee te gaan, meer nog om te worden gekoesterd voor een volgende generatie. Omdat we allemaal verantwoordelijk zijn voor de mens en de andere dieren.

Omdat elk steentje bijdragen een verschil maakt.